Follow @Rob_in_Egypte Rob in Egypte, De meningen verschillen
De meningen verschillen

De afgelopen dagen stonden in het teken van verkenning. Vandaag en gisteren heb ik de nodige mensen ontmoet en daar ook goede gesprekken mee gehad. Beter dan mijn eerste serieuze poging om met de barman over de situatie in Egypte te praten. 

 

Langzamerhand komen de twee invalshoeken, toerisme en onrust, bij elkaar. Toch merk ik dat er, welk geloof iemand ook heeft, verschillende meningen over de situatie zijn. Maar één ding staat vast: het toerisme in Egypte is wel degelijk ver ingezakt.

 

Vandaag deden we een tour naar verschillende gebieden in de Sinaï. Ik was blij dat ik voorin het busje mocht zitten, waardoor ik de gids, genaamd ‘Andy’, kon uithoren over zijn mening en het toerisme in Egypte. Hij is bezorgd.

 

‘Het is de schuld van de media’, is Andy’s antwoord op de vraag of het toerisme in Egypte is gedaald. ‘Sharm el-Sheikh is Egypte, dus denken mensen dat het gevaarlijk is’. Ik moet hem gelijk geven: Sharm el-Sheikh is niet eng of grimmig. Het barst er in mijn ogen nog steeds van de toeristen.

 

Toch is het volgens Andy ver ingezakt. ‘Normaal gesproken zitten hotels rond deze tijd voor 95% vol, nu is dat slechts 55%.’ Een daling van veertig procent dus. En dat is volgens Andy de schuld van de media in Europa. Volgens hem hebben kranten en televisiestations toeristen bang gemaakt, terwijl de situatie voor toeristen niet is veranderd.

 

Momenteel, met tussenpozen omdat ze gewoon door moeten werken, heb ik gesprekken met Tito. Tito is een touroperator in het hartje van Sharm el-Sheikh. Het is een geleerde jongen die jarenlang in het toerisme werkzaam is. Ook hij heeft een mening, en wel een duidelijke. ‘Mubarak is a fucking bastard’. 

 

Ook ben ik in gesprek met Mamdoh. Mamdoh is een werknemer die zeer geïnteresseerd is in politiek. Zacht gezegd deelt hij de mening van Europa over de Arabische Lente niet. Hij is pro-Mubarak en absoluut pro-Khadaffi. Hij ziet de ondergang van deze leiders niet als een bevrijding. ‘We lost Mubarak and Libya lost Khadaffi’. 

 

Hoe dat zit, vertel ik jullie morgen, nadat ik Mamdoh nog uitgebreider heb gesproken. Hopelijk met audio-opnames.

 

  1. robinegypte posted this